НачалоНовини 2022/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.09.2022 - Масови акции на ИАГ и МВР за незаконни дърва за огрев в цялата страна

Масови проверки за незаконна дървесина са извършили екипите на Агенцията по горите и регионалните й дирекции през последните дни на месец август. Основният акцент на инспекциите е снабдяването с дърва за огрев на населението и съхранението на незаконна дървесина. Регионалните дирекции по горите, съвместно с органите на МВР са извършили повече от 2600 проверки за изминалия месец като при съвместните акции са задържани 440 куб. м. обла и фасонирана дървесина. Съставени са 134 акта по Закона за горите. 

Само за първите три дни на седмицата при извършени съвместни проверки за съхранението на дървесина от физически лица в гр. Самоков и гр. Ихтиман, горските инспектори на РДГ София са съставили общо 20 броя акта, с които са задържани повече от 50 куб. м. дърва за огрев. За последните десет дни в района на гр. Самоков и гр. Ихтиман са съставени близо 50 акта за незаконно съхранение на дърва за огрев. Задържаното незаконно количество е повече от 130 куб. м. 

Отново през този период екипите на РДГ Берковица и РУ на МВР са провели специализирана акция на територията на град Бяла Слатина и село Габаре, в които е установено съхранение на близо 80 куб. м незаконни дърва за огрев. Дървесината е задържана. 

В районите с висока концентрация на нарушения присъствието на контролните органи в лицето на горските инспектори от регионалните дирекции по горите е непрекъснато като цели както установяване на нарушения, така също и осъществяване на превенция в периода на масово снабдяване с дърва за огрев. 

Освен извършването на съвместни проверки на институциите, екипите на РДГ са на терен, за да проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина. 

Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите да купуват само маркирани и придружени с превозен билет дърва за огрев.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност