НачалоНовини 2022/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

26.09.2022 - Съставени са повече от 660 акта за нарушения на горското законодателство от началото на септември

Съставени са повече от 660 акта за нарушения на горското законодателство на територията на цялата страна при съвместни проверки на регионалните дирекции по горите с органите на МВР, Национална агенция по приходите и други от началото на месец септември. Общият брой на проверките на регионалните дирекции по горите надхвърлят 24 600 бр. Задържани са: дървесина в размер на 659 пр. куб. м дърва за огрев, 19,7 пл. куб. м обла строителна дървесина и 31 бр. моторни превозни средства.  

Във вчерашния ден, екип на Регионална дирекция по горите – Берковица, съвместно с органите на МВР задържаха четири товарни автомобила с незаконна дървесина. Нарушението е установено по време на проверка на земеделски и горски имоти на територията на община Белоградчик. Около 18.00 часа, в землището на с. Раяновци горските инспектори установили незаконна сеч в държавна горска територия без издадено позволително. В близост до имотите инспекторите откриват 4 товарни автомобила натоварени с общо 35 пр. куб. м дърва за огрев от видовете дъб и цер, без контролна горска марка и превозни билети. 

Автомобилите са задържани като проверката продължава. По случая има образувано досъдебно производство.

Девет акта са съставени в района на гр. Самоков при съвместна акция на Регионална дирекция по горите - София и МВР. Проверката е извършена на 21 септември като обхваща обекти за складиране, за добив на дървесина, превозни средства, транспортиращи дървесина. 

Горски инспектори на РДГ Стара Загора съвместно с Жандармерия, Полиция извършиха проверки на 97 адреса на територията на дирекцията. За констатираните нарушения на Закона за горите са съставени 10 акта за установени административни нарушения, 6 от които за съхранение на дървесина без превозен билет и 4 за съхранение на дървесина, без контролна горска марка.

Проверките продължават.